Uskonnollisten tilaisuuksien järjestäminen kouluissa

Viime aikoina mediassa on käsitelty Paloisen kouluun liittyvää tapausta, jossa aluehallintovirasto antoi rehtorille vakavan huomautuksen uskonnollisten tilaisuuksien järjestämisestä. AVI:n vakava huomautus kohdistui siihen, ettei käytännön järjestelyistä ollut pidetty huolta. Päätöksen mukaan huomautus koski riittämätöntä tiedotusta vanhemmille ja vaihtoehtoisten tilaisuuksien puuttumista.   Paloisen koulun oppilaiden vanhemmat olivat olleet tietoisia koulussa järjestettävistä tilaisuuksista,  joten on täysin ymmärrettävää, ettei AVI:n esittämien vaatimusten tarpeellisuutta ole välttämättä tunnistettu.  Väärinkäsitysten välttämiseksi on tärkeää korostaa, ettei uskonnollisten tilaisuuksien järjestäminen kouluissa ole kiellettyä. Jotta AVI:n päätöksellä ei olisi pelottavaa vaikutusta kouluihin, olemme laatineet lyhyen koosteen siitä, millaisia edellytyksiä on asetettu uskonnollisten tilaisuuksien järjestämiselle.

Ensimmäinen kysymys liittyy siihen, miten tilaisuus luokitellaan uskonnolliseksi. Esimerkiksi yksittäisten virsien laulaminen koulun juhlissa, kuten päättäjäisissä, voidaan usein luokitella osaksi kulttuuriperinnettä, jolloin tilaisuutta ei pidetä varsinaisesti uskonnollisena (Apulaisoikeusasiamies Pajuoja 5.8.2013). Tällaisten tilaisuuksien kohdalla ei synny ongelmia negatiivisen uskonnonvapauden kannalta, eikä koulun tarvitse järjestää vaihtoehtoisia tilaisuuksia. On siis mahdollista tutustua uskonnollisiin teemoihin ilman, että tilaisuutta pidetään uskonnollisena. Apulaisoikeusasiamies (Pajuoja 5.8.2013) on kuitenkin katsonut, että koulussa opettajan johdolla päivittäin lausuttavaa ruokarukousta on pidettävä uskonnon harjoittamisena.

Virsien laulamisen kohdalla asia ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen. Päätöksessään AVI totesi, että rukous pidetään selvästi uskonnollisena, mutta virsien laulaminen katsottiin sisältävän “uskontoon viittaavia elementtejä”. Näin ollen viranomaisen tulkinta vaikuttaa olevan se, että virsien laulaminen osana koulun päivittäistä ohjelmaa katsotaan olevan uskonnollista, jolloin em. kulttuuriperinne ei ole riittävä peruste olla huomioimatta oppilaiden negatiivista uskonnonvapautta.

Vaikka tilaisuus täyttäisi viranomaisen määritelmän uskonnollisesta tapahtumasta, se ei vielä tarkoita, että sen järjestäminen olisi kielletty. Tässä tapauksessa järjestämisessä täytyy huomioida kolme keskeistä vaatimusta:

1.       Tilaisuudesta tulee tiedottaa vanhemmille selkeästi.

2.       Koulun on järjestettävä vaihtoehtoinen tilaisuus (ei välttämättä samaan aikaan).

3.       Järjestelyjen tulee olla sellaisia, etteivät ne aiheuta leimaantumista.


On tärkeää, ettei julkinen keskustelu aiheuta kouluissa virheellistä käsitystä siitä, että uskonnollisten tilaisuuksien järjestäminen olisi kokonaan kiellettyä. Kunhan edellä mainituista vaatimuksista pidetään huolta, voidaan uskonnollisia tilaisuuksia järjestää vapaasti kouluissa.

 Suv ry 11.10.2024

Edellinen
Edellinen

KHO: Opetusalan ammattijärjestö OAJ syrji Aito avioliitto ry:tä

Seuraava
Seuraava

Syksyn paneelikeskustelu: Koulu ja vakaumus?