KHO: Opetusalan ammattijärjestö OAJ syrji Aito avioliitto ry:tä
Aito avioliitto ry oli hyväksytty opetusalan Educa-messuille näytteilleasettajaksi vuonna 2019. OAJ päätti kuitenkin perua yhdistyksen osallistumisen messuille, koska se oli saanut kielteistä palautetta päätöksestään.
Helsingin Sanomien jutussa 25.10.2024 kuvaillaan sitä, mitä tapahtui sen jälkeen, kun Aito avioliitto ry canceloitiin ulos Educa-messuilta:
”Aito avioliitto vei asian yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakuntaan, joka totesi loppuvuodesta 2020, että OAJ oli syrjinyt yhdistystä. OAJ valitti lautakunnan päätöksestä Helsingin hallinto-oikeuteen, joka katsoi kesällä 2023, että OAJ oli syrjinyt yhdistyksen jäsentä.Hallinto-oikeus kumosi lautakunnan päätöksen yhdistyksen osalta, koska oikeuden mukaan lautakunnalla ei ollut toimivaltaa tutkia hakemusta yhdistyksen tekemänä.Aito avioliitto vei asian edelleen korkeimpaan hallinto-oikeuteen. KHO kumosi hallinto-oikeuden ratkaisun ja jätti yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnan päätöksen voimaan. KHO:n mukaan lautakunta oli voinut katsoa, että OAJ oli syrjinyt myös yhdistystä mielipiteen perusteella.”
Viisi vuotta tapahtuneen jälkeen uutisotsikot kertovat 25.10.2024 opetusalan ammattijärjestö OAJ:n syrjineen Aito avioliitto ry:tä. Jo aiemmin katsottiin, että OAJ oli syrjinyt kyseisen yhdistyksen jäsentä. Tuo jäsen olin muuten minä, Susanna Koivula. Tämänpäiväinen KHO:n päätös tulee minua erityisen lähelle. Olin vuonna 2019 Aito avioliitto ry:n puheenjohtaja ja tunsin jo silloin huolta Suomen sanan- ja uskonnonvapaustilanteesta. Tänään tunnen iloa siitä, että KHO jätti yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnan päätöksen voimaan.
Yhdenvertaisuuslain 8 § sanoo:
”Ketään ei saa syrjiä iän, alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, poliittisen toiminnan, ammattiyhdistystoiminnan, perhesuhteiden, terveydentilan, vammaisuuden, seksuaalisen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella. Syrjintä on kielletty riippumatta siitä, perustuuko se henkilöä itseään vai jotakuta toista koskevaan tosiseikkaan tai oletukseen.”
Sanan- ja uskonnonvapauden toteutuminen edellyttää sitä, että yhdenvertaisuuslakia noudatetaan silloinkin, kun ajanhenki olisi sitä vastaan. KHO:n tuore päätös kunnioittaa yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnan osaamista sekä lujittaa jokaisen suomalaisen oikeutta yhdenvertaisuuteen.
Joskus se vie aikaa ja vaatii kärsivällisyyttä, että näkee oikeuden toteutuvan.
Odotuksen aikoina tarvitsemme toisiamme ja luottamusta.
Totuus kannattelee.
Susanna Koivula
Sanan- ja uskonnonvapaus ry:n
hallituksen puheenjohtaja