Edistämme sanan- ja uskonnonvapauden toteutumista Suomessa – erityisesti vapautta ilmaista ja harjoittaa Raamattuun perustuvaa kristillistä uskoa.

SUV ry:n säännöt

Voimassaolevat säännöt: 01.07.2021

1 § Yhdistyksen nimi ja kotipaikka

Yhdistyksen nimi on Sanan- ja uskonnonvapaus ry, Yttrande- och religionsfrihet rf. Englanniksi voidaan käyttää epävirallista nimitystä The Finnish Association for Freedom of Speech and Religion. Yhdistyksen kotipaikka on Helsinki.


2 § Yhdistyksen tarkoitus ja toimintamuodot

Yhdistys on perus- ja ihmisoikeusjärjestö ja sen tarkoituksena on edistää ja valvoa sanan- ja uskonnonvapauden toteutumista Suomessa, erityisesti vapautta ilmaista ja harjoittaa julkisesti ja yksityisesti sekä yhteisöllisesti Raamattuun perustuvaa kristillistä uskoa ja vakaumusta sekä julistaa ja julkaista Raamatun tekstejä, edistää yksilön oikeutta toimia ja ilmaista itseään katsomuksensa mukaisesti myös suhteessa toisiin ihmisiin sekä vanhempien oikeutta varmistaa lapsilleen oman uskonnollisen ja aatteellisen vakaumuksensa mukainen kasvatus. Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys tuottaa kannanottoja ja julkaisuja, toteuttaa tutkimuksia, järjestää seminaareja ja erilaisia tapahtumia sekä voi antaa neuvoa-antavaa, viestinnällistä ja juridista tukea henkilöille ja tahoille, joiden sanan- tai uskonnonvapautta on loukattu tai se on kyseenalaistettu.

Yhdistys edistää tarkoituksensa mukaisia tavoitteita lainsäädännössä ja viranomaistoiminnassa, muun muassa tarjoamalla asiantuntijatukea ja lausuntoja erilaisiin hankkeisiin. Yhdistys voi tehdä yhteistyötä sellaisten suomalaisten ja ulkomaisten tahojen kanssa, jotka tukevat sen tarkoitusta sekä liittyä jäseneksi suomalaisiin ja ulkomaisiin yhdistyksiin ja muihin yhteisöihin.

Yhdistyksen tarkoituksena ei ole tuottaa voittoa tai taloudellista hyötyä jäsenilleen, eikä yhdistyksen toiminta muutenkaan ole pääasiallisesti taloudellista. Yhdistys voi ottaa vastaan lahjoituksia ja testamentteja sekä harjoittaa yhdistyslain 5 §:n tarkoittamaa taloudellista toimintaa. Yhdistys voi omistaa toimintaansa varten kiinteää ja irtainta omaisuutta. Toimintansa tukemiseksi yhdistys voi järjestää rahankeräyksiä ja arpajaisia hankittuaan asianmukaisen luvan. Yhdistyksen toimialue on koko Suomi.


3 § Jäsenyys ja äänivalta

Yhdistykseen varsinaiseksi jäseneksi voidaan hyväksyä luonnollinen henkilö, joka hyväksyy yhdistyksen tarkoituksen. Kannatusjäseneksi voi liittyä ilmoituksella yksityinen henkilö tai oikeuskelpoinen yhteisö tai säätiö ,joka haluaa tukea yhdistyksen tarkoitusta ja toimintaa. Varsinaiset jäsenet hyväksyy hakemuksesta yhdistyksen hallitus harkintansa mukaan. Kunniapuheenjohtajaksi tai kunniajäseneksi voidaan hallituksen esityksestä yhdistyksen kokouksessa kutsua henkilö, joka on huomattavasti edistänyt ja tukenut yhdistyksen toimintaa.

Yhdistyksen kokouksissa äänivaltaa käyttävät varsinaiset jäsenet sekä kunniajäsenet.


4 § Jäsenmaksu

Hallitus määrittelee vuosittain perittävien jäsenmaksujen suuruuden. Jäsenmaksut voivat olla erisuuruiset luonnollisille henkilöille ja Sivu: 2(3) yhteisöille. Mikäli jäsen liittyy yhdistykseen kalenterivuoden jälkipuoliskolla, hallitus voi päättää, että kyseisen vuoden jäsenmaksu on puolet vahvistetusta vuotuisesta jäsenmaksusta tai että jäsenmaksua ei peritä. Kunniapuheenjohtaja ja kunniajäsenet eivät suorita jäsenmaksuja.


5 § Jäsenyyden lakkaaminen

Yhdistyksen jäsen voi erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti hallitukselle tai sen puheenjohtajalle taikka ilmoittamalla eroamisesta yhdistyksen kokouksessa pöytäkirjaan merkittäväksi. Jäsen, joka ei kunkin tilikauden loppuun mennessä ole suorittanut jäsenmaksuaan, voidaan erottaa hallituksen päätöksellä. Yhdistyksen hallitus voi myös erottaa sellaisen jäsenen, joka toimii yhdistyksen tarkoitusperien vastaisesti.


6 § Hallitus ja toimihenkilöt

Yhdistyksen asioita hoitaa hallitus, johon kuuluvat vuosikokouksessa valitut puheenjohtaja ja 5-15 muuta varsinaista jäsentä. Hallituksen jäseniksi voidaan valita sellaisia henkilöitä, jotka ovat aiemmassa toiminnassaan osoittaneet aktiivista toimeliaisuutta yhdistyksen tarkoituksen alueella. Vuosikokous valitsee hallituksen jäsenet kolmeksi vuodeksi kerrallaan, ja heistä on vuosittain erovuorossa noin kolmasosa. Vuosien 2022 ja 2023 vuosikokouksissa erovuoron ratkaisee tarvittaessa arpa, sen jälkeen vuoron mukaan. Puheenjohtajaan ei sovelleta erovuoroisuutta kesken kauden. Erovuoroiset voidaan valita uudelleen. Hallituksen toimikausi on vuosikokousten välinen aika.

Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan sekä ottaa tarvittaessa keskuudestaan tai ulkopuoleltaan toiminnanjohtajan, sihteerin, rahastonhoitajan ja muut tarvittavat toimihenkilöt. Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta, kun he katsovat siihen olevan aihetta tai kun vähintään puolet hallituksen jäsenistä sitä vaatii.

Hallituksen kokous voidaan pitää myös tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla. Hallitus on päätösvaltainen, kun puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja ja vähintään puolet hallituksen koko jäsenmäärästä osallistuvat kokoukseen. Äänestykset ratkaistaan ehdottomalla ääntenenemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni.


7 § Nimenkirjoitusoikeus

Yhdistyksen nimen kirjoittaa hallituksen puheenjohtaja yksin, tai varapuheenjohtaja tai toiminnanjohtaja yhdessä hallituksen jäsenen kanssa. Hallitus voi myös määrätä kaksi hallituksen jäsentä tai toimihenkilöä kirjoittamaan yhdistyksen nimen yhdessä.


8 § Tilikausi

Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi. Toiminnan suunnittelu seuraa kalenterivuotta. Ensimmäinen tilikausi päättyy 31.12.2021.


9 § Yhdistyksen kokoukset ja kokouskutsu

Yhdistyksen vuosikokous pidetään maalis-toukokuussa. Lisäksi yhdistys kokoontuu ylimääräiseen kokoukseen, jos hallitus niin päättää, tai jos vähintään yksi kymmenesosa yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä hallitukselta ilmoittamansa asian Sivu: 3(3) käsittelyä varten kirjallisesti pyytää. Yhdistyksen hallituksen niin päättäessä jäsenet voivat osallistua kokoukseen myös tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla.

Yhdistyksen kokouksessa pidetään pöytäkirjaa, jonka kaksi kokouksen valitsemaa henkilöä tarkastaa. Yhdistyksen kokouskutsu on lähetettävä kaikille jäsenille heidän yhdistykselle ilmoittamaansa sähköpostiosoitteeseen tai postiosoitteeseen viimeistään 10 päivää ennen kokousta.


10 § Vuosikokous

Vuosikokouksessa käsitellään seuraavat asiat:

1. kokouksen avaus

2. valitaan kokouksen puheenjohtaja ja sihteeri

3. valitaan kaksi ääntenlaskijaa ja pöytäkirjan tarkastajaa

4. todetaan kokouksen päätösvaltaisuus

5. vahvistetaan kokouksen työjärjestys

6. esitetään hallituksen toimintakertomus ja tilinpäätös edelliseltä tilikaudelta

7. esitetään tilintarkastajan tai toiminnantarkastajan kertomus

8. päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta sekä tili- ja vastuuvapauden myöntämisestä tili- ja vastuuvelvollisille

9. päätetään kuluvan vuoden toimintasuunnitelmasta

10. päätetään kuluvan vuoden tulo- ja menoarviosta

11. päätetään hallituksen puheenjohtajalle ja muille jäsenille mahdollisesti maksettavista palkkioista ja kulukorvauksista

12. valitaan erovuorossa olevat hallituksen puheenjohtaja ja jäsenet

13. valitaan yhdistykselle toiminnantarkastaja ja varatoiminnantarkastaja

14. valitaan muut mahdolliset luottamushenkilöt

15. käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat

16. kokouksen päättäminen


11 § Sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen purkaminen

Yhdistyksen sääntöjen muuttamiseen samoin kuin yhdistyksen purkamiseen vaaditaan, että tätä tarkoittava päätös tehdään vähintään 3/4:lla annetuista äänistä kahdessa perättäisessä yhdistyksen kokouksessa, joiden välillä on vähintään 30 päivää ja joiden kutsussa yhdistyksen sääntöjen muuttaminen tai sen purkaminen on mainittu. Yhdistyksen purkautuessa tai jos se lakkautetaan, yhdistyksen varat käytetään yhdistyksen tarkoituksen edistämiseen purkamisesta päättävän yhdistyksen kokouksen tarkemmin määrittämällä tavalla.


12 § Sovellettavia lakeja

Muutoin noudatetaan voimassa olevaa yhdistyslakia.