Vi främjar yttrande- och religionfrihetens förverkligande i Finland - speciellt frihet att uttrycka och utöva en kristen tro som har sin grund i Bibeln.

Om SUV


Ny människorättsorganisastion har grundats i Finland

PRESSMEDDELANDE 23.6.2021

En ny människorättsorganisation har grundats i Finland, Yttande- och religionsfrihet r.f.

Dess ändamål är att främja och övervaka förverkligandet av yttrande- och religionsfriheten i Finland. Organisationen framhäver friheten att uttrycka sig och utöva kristen tro och övertygelse som grundar sig på Bibeln.

Detta inbegriper rätten att offentligt presentera bibliska texter samt att i praktiken verka och uttrycka sin på dem baserade övertygelse. Föräldrarna skall också ha rätt att försäkra sig om att barnen får en uppfostran enligt sin tro och övertygelse.

Grundadet av organisationen bottnar i en gemensam oro över den försvagade situationen med yttrande- och religionsfriheten i Finland. Särskilt åtalen mot riksdagsledamot Päivi Räsänen har väckt oro och frågor om vad en vanlig finsk kristen medborgare kan göra för bevaradet av yttrande- och religionsfriheten. Nu har vi en konkret kanal där vi tillsammans kan föra fram denna oro”, säger föreningens nyvalda ordförande Santeri Marjokorpi.

Organisationens verksamhet grundar sig på de grundläggande rättigheter som definieras i Finlands grundlag samt på FN:s allmänna deklaration om mänskliga rättigheter, särskilt stadgandet om tanke-, samvets- och religionsfrihet i artikel 18 och i om rätten till undervisning i artikel 26.

Föreningen är en medborgarorganisation, där endast ordinarie personmedlemmarna har rösträtt. Förbund och stiftelser kan bli understödsmedlemmar.  De grundande medlemmarna i föreningen kommer i mycket bred omfattning från olika kyrkosamfund och andliga gemenskaper.

”Vi anser det beklagligt att en sådan här organisation behövs. Vi är dock redo att handla. Vi kallar personer från olika kristna samfund med i organisationen. Det är viktigt att man verkar för en kristen världsåskådning nu när man systematiskt försöker minska dess livsrum i det finländska samhället”, säger Marjokorpi

Organisationen deltar i samhällsdebatten genom att försvara yttrande- och religionsfriheten. Förutom ställningstaganden och tillställningar kan den också ordna med stöd åt dem vars rättigheter har kränkts eller ifrågasatts. Organisationens verksamhet börjar genast när tidtabellen med formaliteterna kring registreringsprocessen det medger men det är möjligt anhållan om medlemskap redan nu.

Tilläggsuppgifter:

Föreningens ordförande Santeri Marjokorpi tel. 040 8286103, santeri.marjokorpi@sti.fi
sananjauskonnonvapaus.fi

BILAGA 1: FN konventionen ” Allmän förklaring om de mänskliga rättigheterna” artikel 18 och 26:3

Artikel 18.

Var och en har rätt till tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet. Denna rätt innefattar frihet att byta religion och trosuppfattning och att, ensam eller i gemenskap med andra, offentligen eller enskilt, utöva sin religion eller trosuppfattning genom undervisning, andaktsutövning, gudstjänst och religiösa sedvänjor.


Artikel 26:3

Rätten att välja utbildning för barnen tillkommer i första hand deras föräldrar.

BILAGA 2. Styrelsens medlemmar

Santeri Marjokorpi, ordförande
Soili Haverinen, viceordförande
Aulis Ansaharju
Jarmo Kalliola
Susanna Koivula
Pekka Lahdenperä
Jari Leppänen
Marja-Kaarina Marttila
Tapio Puolimatka
Vesa Pöyhtäri
Timo Soini
Kari Teittinen
Mika Yrjölä

 

Aktuella fall


Päivi Räsänen

Fallet Päivi Räsänen

Läkaren och riksdagsledamoten Päivi Räsänen åtalas för tre fall av hets mot folkgrupp.

Det första fallet gäller Räsänens pamflettskrift på Finska Luther-stiftelsens och Evangelisk-lutherska missionsstiftet i Finland webb-sida.

De två andra åtalen gäller Räsänens publikationer och uttalande på sociala medier och Rundradions Yle Puhe -program. Päivi Räsänens uttrande i radioprogrammet Yle Puhe samt hennes i pamfletten framförda skriftliga åsikter gällande homosexualitet översteg till en början inte polisens förundersökningströskel.

Riksåklagaren Raija Toiviainen var dock en annan åsikt och på hennes order inledde polisen en förundersökning i fallet.

Slutligen väcktes åtal mot Päivi Räsänen för hets mot folkgrupp.

Rättegångarna i Helsingfors tingsrätt har ägt rum måndagen den 24 januari samt måndagen den 14 februari år 2022.

Åklagarna yrkar på bötesstraff åt Räsänen i fallet. Domen i ärendet ges 30.3.2022 kl. 13:00.

Ord- och religionsfrihet rf följer läget och informerar i ärendet.

 

Juhana Pohjola

Fallet Juhana Pohjola

Riksåklagaren Raija Toiviainen har även väckt åtal mot stiftsdekanen Juhana Pohjola.

Ärendet gäller Lutherstiftelsen i Finland år 2004 publiserade Päivi Räsänens skrift ”Han skapade dem till man och kvinna. Homosexuella förhållanden utmanar den kristna människouppfattningen.” Åtalet gäller hets mot folkgrupp.

Enligt åtalet har den till biskop för Evangelisk-lutherska missionsstiftet i Finland valda Juhana Pohjola varit Luther-stiftelsens ombud och som webb-sidans huvudredaktör ansvarig för skriftens distribution.

Rättegångarna har hållits samtidigt med Päivi Räsänens fall, dvs. måndagen den 24 januari och måndagen den 14 februari 2022. Åklagarna yrkar även på bötesstraff åt Juhana Pohjola. Dessutom kräver åklagaren Luther-stiftelsen i Finland på minst 10 000 € i samfundsbot som de facto beslutanderätt utövande rättsperson.

Domen i ärendet ges 30.3.2022 kl. 13:00.

Ord- och religionsfrihet rf följer läget och informerar i ärendet.

 


FRIHET ATT TRO OCH BEKÄNNA

Kristi kyrka inför rätta? 

Februarinumret av Sions Missionstidning gick i tryck samma dag som den viktigaste rättegången om religionsfriheten i vårt lands historia inleddes i Helsingfors. Riksdagsledamot Päivi Räsänen och biskop Juhana Pohjola från den Evangelisk-Lutherska Missionsstiftet anklagas för att ha publicerat ett uttalande, “Till man och kvinna skapade han dem. Homosexualitet utmanar den kristna uppfattningen om människan.”  Med sin publikation deltog Räsänen som sakkunnig riksdagsledamot i den samhällsdebatt som pågick under början av 2000-talet. Pohjola anklagas för att han har delat ut skrivelsen. Åklagaren är den finska riksåklagaren som personligen tog ärendet till domstol, trots att polisen inte fann skäl att misstänka brott.  

Fastän det i verkligheten är endast Juhana och Päivi som är anklagade så kan man säga att i princip är alla kristna anklagade. Kristi kyrka har under hela sin närvaro – 2000 år – lärt samma, att utlevd homosexualitet är enligt Bibeln synd, och noggrant tillagt såsom Päivi också gör, att vi alla är syndare på många olika sätt och att det finns nåd och förlåtelse för alla synder.  

Rättsligt sett är i rättegången frågan om friheten att uttrycka den traditionella undervisningen om sexualetik baserad på religion. Det betyder att riksåklagaren vill avgränsa undervisning som baseras på till och med kristen moral. Samtidigt är också den judiska, islamska och många andra religioners sexualetik hotade, en synpunkt som lyfts fram av professorer i Förenta Statens främsta universitetet.  

Rättegången har väckt uppmärksamhet världen över, eftersom det är en rättegång som kan leda till en ny tolkning av FN- och EU-paragrafer om yttrande- och religionsfrihet. I värsta fall kan situationen leda till att undervisning om homosexualitet som synd enligt Guds ord blir straffbart.  

Universal Declaration of Human Rights, som antogs av FN:s generalförsamling 1948 finns religionsfriheten formulerad i artikel 18: "Envar har rätt till tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet. Denna rätt innefattar frihet att byta religion eller tro och att ensam eller i gemenskap med andra offentligt eller enskilt utöva sin religion eller tro genom undervisning, andaktsövningar, gudstjänst och iakttagande av religiösa sedvänjor.” ”Offentlig utöva” betyder gatumission, missionsarbete, publikationer och radioprogram med mera.  

Fastän FN:s deklaration är stark och stöder våra rättigheter är Kristi kyrkans starkaste lov för offentlig predikan Kristi missionsbefallning, som befullmäktigat oss med härliga ord, ”Åt mig har getts all makt i himlen och på jorden. Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar! Döp dem i Faderns och Sonens och den helige Andes namn och lär dem att hålla allt som jag befallt er. Och se, jag är med er alla dagar till tidens slut.” (Mat 28:18–20). 

 

Kristnas erfarenheter om begränsad religionsfrihet 

Temat yttrande- och religionsfrihet ligger nära den finska upplevelsevärlden, ur vilken vinkel vi än ser på den. För oss finländare, oavsett vår bakgrund, är denna frihet att säga och uttala sina åsikter nästan som skrivna in i våra gener. Vi betalade ett högt pris för det i Finlands befrielsekrig och vinter- och fortsättningskriget. Det är en del av den känslan som gör oss till finländare. Som kristna vill vi värna om denna frihet.  

Även andliga väckelser under hela vårt lands historia har i hög grad format våra medborgares uppfattning om yttrandefrihet och religionsfrihet. Varje äldre väckelserörelses historia präglas av myndigheters försök att begränsa sammankomster, undervisning och bekännande. Det har undervisats i våra skolor till nya generationer historien om Ukko-Paavo som i Kalajokis tingsrätt försvarade religionsfriheten. De väckta i Kalajoki under 1800-talet beundras för sin frimodighet att samlas till sammankomster och samla in pengar för missionsarbetet. Därför är yttrande- och religionsfriheten i vårt land inskriven djupt in i våra själar genom de strider som generation till våra väckelserörelser fick gå igenom. I min själs ögon kan jag se Päivi, Juhana och Ukko-Paavo sitta sida vid sida på samma bänk framför domarna i Kalajoki och kämpa för friheten. 

Frihet kräver handling. Som kristna i Finland får vi inte lita på att det som är bra förblir och förbättras. Det gör det inte. Goda saker stannar kvar och blir bättre när vi använder dem och rotar in dem i vardagen. Därför kommer vi också idag som kristna att fortsätta undervisa hela Guds ord glatt och modigt. Guds ords lag dömer oss för våra onda gärningar och tankar, och evangeliet befriar oss från synd och förlåter. På så sätt får vi styrka för kampen mot synd och ondska som vi var och en känner i oss själva. Vi håller fram alla bibliska läror offentligt i våra tidningar, radio, internet, våra bönhus och i vårt samarbete i olika sammanhang. Guds ords sanning är densamma alltid och för alla.  

Den bibliska förkunnelsen av lagen och evangeliet sätter alla människor på samma linje, alla är syndare och allas synder har försonats för 2 000 år sedan på Golgata mellersta kors. Det får vi lita på och förkunna för den uppväxande generationen. 

Vesa Pöyhtäri 


 

Kontakta oss

 

Ordförande i styrelsen

Santeri Marjokorpi
santeri.marjokorpi@sti.fi

+358 40 828 6103