Vetoomus eduskunnalle translain hylkäämisestä
Uusi translakiehdotus tulee eduskunnan viimeiseen käsittelyyn joulukuun 2022 tai tammikuun 2023 aikana. SUV ry on lähettänyt vetoomuksen lain hylkäämiseksi kansanedustajille. Alta voi lukea vetoomuksen sisällön.
Arvoisa kansanedustaja xxx,
Lähestymme Teitä liittyen uuden translain valmisteluun. Olemme tutustuneet erilaisiin asiantuntijalausuntoihin, joita lain valmistelussa on pyydetty sosiaali- ja terveysministeriön toimesta. Arvostamme laaja-alaista asiantuntijuutta sekä asiaan perehtymistä. Huoleksemme ovat kuitenkin nousseet seikat, jotka eri lausunnoissa eivät joko ole tulleet lainkaan esiin tai niiden merkityksen laajuus ei ole saanut tarpeeksi painoarvoa. Haluamme kiinnittää teidän huomionne translakiehdotuksen keskeiseen ongelmaan eli juridisen sukupuolen yksinomaan subjektiiviseen määrittelyyn. Tällä seikalla on jokaista suomalaista koskevia niin periaatteellisia kuin käytännön ongelmia.
Translakiehdotus pohjautuu sukupuolifilosofiaan, joka lain voimaan tullessa yksipuolistaa sukupuoleen liittyvän keskustelun ja siten pahimmillaan kriminalisoi monopoliasemassa olevasta näkemyksestä poikkeavat argumentit. Olemme huolissamme siitä, että tavallisen kansalaisen arkihavainnot sekä käytännöt, mutta myös biologiset tosiasiat liittyen sukupuoleen, joutuvat ristiriitaan lainsäädännön kanssa (Joyce 2022: 224). Uusi laki koskee niin pientä osaa väestöstä, ettei sen toteuttaminen ole oikeudenmukaista muuta väestöä kohtaan. Lainsäädännössäkin tulee noudattaa ns. suhteellisuusperiaatetta valittujen tavoitteiden ja seuraamusten välillä.
Translakiehdotuksen esittämä muutos sukupuolen määrittelytapaan voi tuottaa etua transihmisille vain sellaisessa yhteiskunnallis-kulttuurisessa tilanteessa, jossa valtaenemmistö kansalaisista haluaa määritellä oman sukupuolensa puhtaasti mielipidekysymyksenä. Koska biologiaan pohjaava sukupuolijaottelu on ja tulee pysymään kansalaisten ehdottoman enemmistön havaitsemis- sekä toimintatapana, on vahingollista luoda sen kanssa ristiriidassa olevia lakeja ja käytänteitä (Mayer & McHugh 2016: 8).
Mikäli sukupuolen juridisen määrittelyn perustaksi ei oteta pääsääntöisesti mies/nais -jaottelua, on koko kieli, arkikäytännöt, yhteiskunta, siis ympäröivä todellisuus muokattava aivan uudenlaiseksi. Tästä hyvänä esimerkkinä toimii se, että translakiehdotus vaikuttaa ainakin 14 muuhun erilliseen lakiin. Samalla se hämärtää sukupuoleen liittyviä biologisia tosiseikkoja. Jo suomen kielen keskeiset sanat kuten “äiti”, “isä”, “nainen”, mies” joutuvat voimakkaan muutospaineen ja uudelleen määrittelyn kohteeksi. Kansalaiset tulevat kokemaan jatkuvaa turhautumisen tunnetta heidän joutuessaan väkisin tulkitsemaan ihmiselämän biologista todellisuutta ideologisesti luodun todellisuuden ehdoilla.
Näin ollen kansalaisen pitäytyminen perinteisesti ymmärrettyihin arkikielen käytäntöihin tulee uhanalaiseksi sekä aiheuttaa paljon erilaisia arkipäivän ristiriitoja jo erilaisista liikuntapaikkojen pukeutumistiloista lähtien (Joyce 2022: 119; Stock 2022:197). https://thecritic.co.uk/issues/april-2021/the-trans-rights-that-trump-all/
Korostamme ettemme kiellä kenenkään yksilöllisiä kokemuksia liittyen sukupuoleen ja sukupuoli-identiteettiin.
Toivomme Teidän äänellänne vaikuttavan siten, että translakiehdotus hylätään nykymuotoisena, jotta kansalaiset eivät joudu kokemaan sanan- sekä toiminnanvapausrajoituksia arkielämänsä kokemusten sekä toimintojen keskellä.
Sanan- ja uskonnonvapaus ry:n hallitus
Joyce, Helen (2022) Trans: When Ideology Meets Reality. One World.
Mayer Lawrence S. ja McHugh Paul R. (2016):” Sexuality and Gender– Findings from the Biological, Psychological, and Social Sciences.” The New Atlantis nro 50, syksy 2016.
Stock, Kathleen (2022) Material Girls: Why Reality Matters for Feminism. Fleet.