Eheytyshoitojen kriminalisointi tulisi rajoittamaan perustuslaissa turvattua uskonnon- ja omantunnonvapautta sekä sananvapautta.

Eduskunnassa äänestettiin 28.3.2025 "Rikkomaton – kielletään eheytyshoidot" -kansalaisaloitteesta, äänin 125 ja 49. Aloitetta käsiteltiin eduskunnassa lakivaliokunnan mietinnön pohjalta. Eduskunnan tuesta huolimatta on mahdollista, ettei niin sanottujen eheytyshoitojen kieltävää lakia kuitenkaan tulla tällä eduskuntakaudella säätämään. Tähän viitataan Ylen uutisessa: “Oikeusministeri Leena Meri (ps.) on aiemmin sanonut, että hallitus tuskin antaa lakiesitystä eheytyshoitojen kieltämisestä kansalaisaloitteesta huolimatta.”

Sanan- ja uskonnonvapaus ry:n lakivaliokunnalle jättämässä lausunnossa (26.4.2024) todetaan näin eheytyshoitojen kriminalisoimista ajavasta kansalaisaloitteesta:

Yhteiskunnassamme vallitsevan käsityksen mukaan, ihmisen seksuaalinen suuntautuminen tai sukupuoli-identiteetti voi elämän aikana muuttua, ja tällöin olisi myös ristiriitaista, mikäli lainsäädännössä otettaisiin kantaa siihen, millaiseen suuntaan muutos saa tapahtua. Aloitteessa ehdotetulla kiellolla rajoitettaisiin yksilön vapautta hakea ja saada ulkopuolista asiantuntija-apua voidakseen toteuttaa vakaumuksensa mukaista elämäntapaa. Kansalaisaloitteen tavoitteet ovat ristiriidassa länsimaisen moniarvoisen yhteiskunnan yksilönvapauden periaatteen kanssa. Jokaisella on oikeus kieltäytyä oman seksuaalisuutensa muuttamispyrkimyksistä, mutta ei oikeutta vastustaa tai rajoittaa muiden seksuaalista itsemääräämisoikeutta. Rikosoikeuden ultima ratio -periaatteen mukaan kriminalisointi on perusoikeuksiin puuttuvan luonteensa vuoksi keino, jota tulisi käyttää vasta viimeisenä mahdollisena vaihtoehtona.

Ne harvat tahot, joiden voidaan tulkita tarjoavan kansalaisaloitteessa väitettyjä eheytyshoitoja, perustavat toimintansa täysi-ikäisen henkilön omaan tahtoon. Tämän lisäksi, näiden tahojen mukaan tavoitteena ei ole "päästä eroon" tai "eheytyä" seksuaalisista taipumuksista, vaan auttaa ihmisiä elämään niiden kanssa. Tällaisten tuki- ja auttamistoimien leimaaminen ”eheyttämiseksi” tai ”eheytyshoidoksi” on mielivaltainen tapa rajoittaa yksilöiden uskonnonvapauden toteuttamista. Eheytyshoitokiellon kriminalisoinnin keskeisempänä tavoitteena ei näin ollen näyttäisi olevan tosiasiallisten haittojen minimointi, vaan yksiarvoisemman maailmankuvan vahvistaminen. Kansalaisaloitteessa väitettyjä haittoja ei voida pitää riittävänä perusteena tämän tyyppiselle arvoväritteiselle rikosoikeudelliselle sääntelylle, jolla mahdollistettaisiin myös uskonnonvapauden perusoikeuden rajoittamista.

Aloite on uhka sanan- ja uskonnonvapaudelle

Seksuaalietiikka on monen uskonnollisen yhteisön toiminnan ytimessä ja siihen liittyvillä yhteisön kannanotoilla ja ohjeistuksilla on myös normatiivinen merkitys, jolloin ne asettavat tietyn ennalta määritellyn velvoitteen siitä, mitä voidaan pitää tavoiteltavana ja vältettävänä. Kuitenkin oikeusvaltiossa jokaisella kansalaisella on perustuslain 11 §:n nojalla oikeus osallistua tai olla osallistumatta sellaiseen uskonnolliseen toimintaan, jossa yhteisön jäsenille on asetettu moraalisesti velvoittavia seksuaaliseen käyttäytymiseen liittyviä vaatimuksia.

Vaikka kriminalisoinnilla pyrittäisiinkin estämään vain niiden muutamien hoitoja tarjoavien tahojen toiminta Suomessa, uhkaa aloite laajemmin myös vakaumuksellisten ja uskonnollisten toimijoiden toimintavapautta. Aloitteen korostamaa soveltamisrajoitusta, että kyseinen kielto ei koskisi sielunhoitoa tai muuta uskonharjoittamiseen liittyvää toimintaa, ei voida pitää riittävänä. On vaikea nähdä, miten tiettyyn seksuaalieettiseen arvomaailmaan liittyvää sielunhoitoa voitaisiin perustellusti rajata sellaisen rikossäännöksen soveltamisen ulkopuolelle, jonka ydintarkoituksena on kieltää kaikkeen seksuaaliseen käyttäytymiseen liittyviä vaikuttamisyrityksiä.

Euroopassa on jo nähty varoittavia esimerkkejä siitä, miten kriminalisoinnilla voi olla haitallisia vaikutuksia myös sananvapauteen, kuten viimeaikaiset uutisoinnit ovat osoittaneet. Esimerkiksi Ranskassa katolinen pappi on saatettu yleisen syyttäjän tutkintaan eheytyshoitoja kieltävän lain perusteella, kun hän oli uskonnollisessa tarkoituksessa kutsunut homoseksuaalisuutta heikkoudeksi.

Kansalaisaloitteessa ehdotetulle lainsäädäntöhankkeelle ei ole tosiasiallista tarvetta ja kriminalisointi tulisi käytännössä rajoittamaan perustuslaissa turvattua uskonnon ja omantunnon vapautta sekä sananvapautta.

Lausunnon voit lukea kokonaisuudessaan verkkosivuiltamme osiosta: Tiedotteet, kannanotot ja lausunnot.


Seuraava
Seuraava

Lausunto Opetushallitukselle luonnoksesta perusopetuksen toiminnallisen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnittelun oppaaksi.